14 Şubat 2021 Pazar

KLASİK TİRAMİSU


Klasik tiramisu tarifini, sevgililer günü için hazırlamak hoş olur. Oldukça kolay ve kısa sürede hazırlanan bir tarif. Fırında pişirilmeden yapılan bu tarifi denemeniz dileğiyle. İtalyan mascarpone peyniri bulamaz iseniz labne peyniri ile de yapabilirsiniz. Ancak mascarpone peynirinde tuz oranı, labneye göre daha az. Yumuşacık ipeksi kıvamda bir peynir olan Mascorpone peynirinde süt kreması %80 civarında. Ancak her markette bulmak mümkün değil. Tiramisunun bu tarifi ile Napoli'de Gran Caffe Gambrinus'ta yediğim lezzeti yakaladığıma inanıyorum :)

Malzemeler: 6 adet yumurta sarısı

1/2 su bardağı toz şeker

1 çay kaşığı vanilya özütü veya toz vanilin

600 gr mascarpone peyniri (3 su bardağı)

1 su bardağı soğuk krema (200 ml)

30-35 adet kedi dili bisküvisi (kedi dili bisküvi-ladyfinger yerine kurumuş pandispanya kekini şeritler halinde keserek de yapabilirsiniz)

2-3 yemek kaşığı  toz kakao (şekersiz)

150 ml soğumuş espresso kahve (İtalyan cezvesinde veya French Press ile sert kahve hazırlayın)

1/4 su bardağı rom veya brandy (50 ml-isteğe bağlı)

Yapılışı: Isıya dayanıklı cam bir kaba yumurta sarılarını ve toz şekeri ekleyin. Çırpma teli ile bir dakika çırpın. Yumurta sarılarının rengi soluklaşacak. 1/4 su bardağı soğuk kremayı ekleyin ve tekrar çırpın. 


Bir tencerede hafif kaynayan suya değmeyecek şekilde (benmari usulü), yumurta sarısını karıştırdığınız cam kabı tencerenin üzerine yerleştirin. Ocağı biraz kısın. Yumurta sarılarını burada 10 dakika karıştırın. Eğer bir yemek termometreniz var ise 170 fahrenhayta (76,6 celcius) ulaşana kadar pişirin. Karıştırırken karışım koyulaştığında cam kabı tencerenin üzerinden alın. Vanilyayı ekleyip, karıştırın. 10 dakika soğumaya bırakın. Soğuyan karışıma 3 su bardağı peyniri ekleyin ve pürüzsüz bir kıvamı olana kadar karıştırın.


Ayrı bir karıştırma kabına kremanın 3/4 ünü ekleyip hızlı bir şekilde krema sertleşene kadar çırpın. Sertleşen kremayı bir spatula ile yumurta karışımına ekleyin. Böylece pasta kremanız hazır.



Bir kaseye soğuk espresso kahveyi ve romu ekleyin. 30-35 adet kedi dili bisküviyi ıslatmakiçin 200 ml sıvı gerekiyor. Alkol eklemek isteğe bağlı, isterseniz ekleyebilirsiniz. Kedi dili bisküvilerini kahveye batırıp tepsiye bir sıra dizin. Üzerine pasta kremasının yarısını döküp, yayın. Tekrar kahveye batırdığınız bisküvileri bir sıra daha dizin. Kalan pasta kremasını üzerine ekleyip, yayın.


En üste toz kakaoyu bir tel süzgeç ile bolca serpin. Strech film ile üzerini kapatın. Buzdolabında 6 saat-24 saat bekletin. Böylece kullanılan malzemelerin lezzeti iç içe geçecektir. Dilimleyip servis edin. Sevgililer Gününüz kutlu olsun. Hepinizi seviyorum.

#tiramisu #tarif #desert #recipe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder