23 Mayıs 2021 Pazar

UYKULUKLU TORTİLLA BÖREK

 


Uykuluk bir sakatat türüdür. İlkbahar aylarında temin etmek mümkündür. Genel olarak hem kuzulardan hem de danalardan çıkarılır. Daha çok hayvanın göğüs kafesinin üst kısmında bulunan timus bezi veya pankreasın üzerinde bulunan salgı bezlerinden elde edilir.Üzerinde ince bir zar vardır.Yıkayıp, zarını çıkardıktan sonra pişirme işlemine geçiniz. Lezzetli bir sakatat olan uykuluğu kokoreç gibi tavada pişirebilirsiniz. Önceden haşlamanız gerekmez. Uykuluğu tavada az yağla kavurduğunuzda dışı çıtır içi ise yumuşak olacaktır. Sonrada kekik, kimyon, kırmızı pulbiber, tuz vb baharatla tatlandırabilirsiniz. Zengin yağ içeriği nedeniyle tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Bu lezzetli sakatata sofralarınızda yer vermeniz dileğiyle.

   Bu tarifi tavuk eti ile yapan https://www.instagram.com/ikosun_mutfagi/ sitesinden öğrenip yorumladım. Uykulukla yorumladığım bu tarif için kendisine çok teşekkür ederim.

   Başka iç harçları ile de yapacağım harika bir tortilla böreği oldu. Umarım tarifi denersiniz.

   Kişi başı 2 börek oldukça doyurucu oluyor. 8 adet börek için;

Malzemeler:   4 adet tortilla

Tortillaları yapıştırmak için: 2 yemek kaşığı un, 5 yemek kaşığı su 

Üzerine sürmek için tereyağı

İç harç malzemesi:   1 su bardağı uykuluk veya küp doğranmış tavuk göğsü eti

    1 adet orta boy kuru soğan (küp doğranmış)

    1 adet küçük boy kapya biber ince doğranmış

    1 adet yeşil biber ince doğranmış (tatlı veya acı)

    1/2 su bardağı bezelye

    1/2 su bardağı mısır

    1 yemek kaşığı domates rendesi

    1 tatlı kaşığı biber salçası (tatlı veya acı)

    1 yemek kaşığı zeytinyağı

    2-3 yemek kaşığı sıcak su 

    1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri veya parmesan

    Birer çay kaşığı tuz, karabiber, kekik, kırmızı pul biber, köri

 Dip sos için: 4 yemek kaşığı süzme yoğurt 

   1 yemek kaşığı mayonez 

   1 diş rendelenmiş sarımsak 

    1/2 çay kaşığı kekik, tuz

   Yapılışı: Bir tavaya zeytinyağını ekleyin. Minik uykuluk parçalarını ekleyip kızgın tavada, rengi kahverengileşene kadar kavurun. Kavrulan uykuluğa küp doğranmış kuru soğanı ekleyin. Soğanlar kavrulunca kapya biberi ve yeşil biberi ekleyin. Bunlarda kavrulunca biber salçasını ve domates rendesini ekleyin. Bir-iki karıştırdıktan sonra sıcak suyu, bezelye ve mısırı ekleyin. Tuz ve baharatları ekleyip bezelyeler yumuşayana kadar tavanın kapağı kapalı pişirin. Pişen harcı ocaktan alın soğumaya bırakın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin.



   Tortillaları yapıştırmak için unu ve suyu bir kasede çatalla çırpın. Tortilları ikiye bölün. Külah şeklinde kıvırın. İç harç ile külahların içini doldurun. Ancak uç kısmında biraz boşluk bıran , böylece yapıştırabilirsiniz.Tortillaların açılmaması için külahın ağız kısmını ve kenarını unlu su ile yapıştırın. 


   Tortilla külahlarınızı yanmaz bir fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede kızartın.Fırından çıkınca üzerine tereyağı sürebilirsiniz.



   Dip sosu hazırlayın. Tortilla böreklerinizi yanında dip sosla beraber servis edebilirsiniz. Dışı çıtır çıtır tortilla ekmeği, içi ise yumuşacık bir börek oldu. Afiyet olsun. 

.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder