5 Şubat 2016 Cuma

KAŞARLI KIZARMIŞ TAVUK (TAVUK CORDON BLEU)

Tavuk cordon bleu, ziyafet sofralarınıza yakışan bir yemek. Ben, onun sosunu, balkonumda yetiştirdiğim minik patateslerle hazırlıyorum. Siz, patatesi eklemeden, diğer malzemeleri kullanarak yapabilirsiniz. Çok kolay ve lezzetli bu yemeği, denemenizi dilerim. 2 kişi için;
Malzemeler: 2 parça tavuk göğsü
                  2 dilim dana jambon
                  4 dilim kaşar peyniri (cheddar veya parmesan)
                  1/2 çay kaşığı tuz ve çekilmiş tane karabiber
Bulamak için: 3 yemek kaşığı un
                     1/2 çay kaşığı tuz ve karabiber
                     3 yemek kaşığı galeta unu
                     1 yumurta (bir kasede çırpın)
Kızartmak için: 1/2 su bardağı sıvı yağ
Sos için malzemeler: 2 yemek kaşığı tereyağı
                     1 adet orta boy kuru soğan (minik küp doğranmış)
                     2 diş sarımsak
                     1/2 su bardağı minik patatesler
                     1 tutam tuz ve çekilmiş tane karabiber
                     1 filtre kahve fincanı ile sıcak su (1/2 çay bardağı)
                     3 yemek kaşığı krema
                     1 filtre kahve fincanı ile beyaz şarap
                     2-3 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz
Yapılışı: Streç film tezgaha yayın. Üzerine tavuk göğsünü koyup, bir bıçakla göğsü ikiye yarın. Açılan tavuk göğsünün üzerinide streç film ile kaplayın. Et döveceği ile tavuk göğsünü inceltin. İncelen etin üzerine tuz ve karabiber serpin. Üzerine bir dilim dana jambon, en üstede kaşar peyniri ekleyin. Eti rulo şeklinde sarın. Kürdanla tutturun.


Kızartma tavasına sıvı yağı ekleyip, ateşe yerleştirin. Una, tuz ve karabiber ekleyin. Rulo şeklinde sardığınız tavuğu önce una bulayın. Ardından çırpılmış yumurtaya bulayın. Yumurtadan sonra, galeta ununa bulayın. Tavada hafifçe kızartın. Kızarttığınız tavukları, fırın kabına alın. Kabı yağlamanıza gerek yok. 250 derecede ısınmış fırında 20 dakika piirin. Eti fırına sürüp sosu hazırlamaya başlayın.

Sos tavasına tereyağını ekleyip, ateşe yerleştirin. Eriyen terayağına ince doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyin. Ateşte hafifçe ölünce bir bıçakla deldiğiniz minik patatesleri tavaya ekleyin. Tuzu ve karabiberi ekleyin. Hafifçe kavrulduğunda tavaya sıcak suyu ekleyin. Kısık ateşte suyu çekinceye kadar pişirin. Suyu çektiğinde kremayı ekleyin. Krema kaynadığında şarabı ekleyin. Şarap uçuncaya kadar pişirin. En son ateşten aldığınızda koyulaşan sosa maydanozu ekleyin. Fırından çıkardığınız tavukları, dilimleyin. Servis tabağına dilimleri yerleştirin. Üzerine sıcak sosu ekleyerek servis edin. Afiyet olsun.                                                                                             Not: Bu yemeği Lucien Arkas'ın organik şaraplarından olan Mon Rêve Viognier Beyaz Sek Şarabı (2012) ile pişirip servis ediyorum. Harika bir lezzet. Kayısı ve çiçeksi nüansları ile baharatlı bir bitişe sahip dengeli bir şarap. Tavsiye ederim.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder