25 Ocak 2018 Perşembe

KIŞLIK TARHANA YAPIMI

Tarhana çok eski bir çorbadır. İlk olarak 15. yüz yılda Kaygusuz Abdal'ın şiirlerinde geçtiği söyleniyor. 1540 yılına ait bir mutfak defterinde Bursa'da saray için yapılan tarhananın tarifi yazıyor. Tarhananın çuvallarda 3 yıl bozulmadan bekleyebilmesi, çorba yapımını kolaylaştırdığı için önemli bir yiyecek olmuş. 17. yüz yılda tarhana çarşıda dükkanlarda satılıyormuş.
Ülkemizde her yörenin kendisine özgü bir tarhana tarifi var. Biz de annemle her yaz kış için tarhanamızı hazırlarız. Annem ile benim tarifim, ise şöyle;
Malzemeler: 1,5 Kg kırmızı kapya biber ( haşlanmış ve rendelenmiş)
       1,5 Kg domates (haşlanmış ve rendelenmiş)
       3 orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
       1 Kg yoğurt
       2 yemek kaşığı tarhana ( önceki yıldan kalan tarhanayı maya olarak kullanın)
       3 Kg un
       1 yemek kaşığı tuz
Yapılışı: Tüm malzemeyi derin bir kapta karıştırıp hamur haline getirin. 3 gün süresince hamuru kapta, ara ara yoğurun, mayalanan hamur kabaracaktır. 3 gün sonra kabaran hamuru, masanın üzerine serdiğiniz örtülerin üzerine ince ince ve parça parça yayın. Hamur kuruduğunda elinizle ufalayıp, un haline getirin. Tarhana ununu serin bir yerde ağzı kapalı kavanozlarda saklayabilirsiniz. Kış için tarhana çorbanızın ununu hazırlamış oldunuz. Afiyet olsun.
Not: Tarhana ununu çorba yapımı dışında, tavuk bagetlerinizi bulayıp kızartmak içinde kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder