25 Ocak 2016 Pazartesi

SİNİ ORUĞU (TEPSİ KÖFTESİ)

Hatay yöresine ait bu lezzetli geleneksel yemeği denemenizi dilerim. İçli köfteye benzer bir lezzeti var. Oldukça kolay ve bir dilim yiyenin, bir dilim daha istediği bir yemek. Kısa sürede hazırlanıyor.
Bir fırın tepsisi için malzemeler:
Hamuru için: 500 gr köftelik bulgur
                   2 su bardağı sıcak su
                   1 yemek kaşığı biber salçası
                   2 yemek kaşığı un
                   200 gr dana kıyma yağsız (çift çekilmiş)
                   1 adet orta boy soğan (rendelenmiş veya ince kıyılmış)
                   1 yumurta
                   1 tatlı kaşığı kimyon
                   1 çay kaşığı tuz
İç malzemesi: 2 yemek kaşığı tereyağı
                  1/2 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
                  1 adet orta boy soğan (ince küp doğranmış)
                  300 gr yağsız dana kıyma (çift çekilmiş)
                  1 yemek kaşığı biber salçası
                  1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
                  1 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber
                  1 çay kaşığı tuz
Üzerine: 1 su bardağı zeytinyağı
Yapılışı: Kapaklı bir kaba ince köftelik bulguru koyun, üzerine 2 su bardağı sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Bulgur sıcak suyu çekip şişsin. Bu arada iç malzemesini hazırlayın.






Bir tavaya tereyağını ekleyip ocağa yerleştirin. Tereyağında önce ceviz içini hafifçe kavurun. Kavurduğunuz ceviz içini yağdan çıkarıp bir kaseye alın. Tavadaki tereyağına önce ince kıyılmış soğanı ekleyip hafifçe kavurun. Kıymayı ve biber salçasını ekleyip kıymayı iyice suyunu çekip dibini tutana kadar kavurun. Ateşten alıp içine tuzunu, karabiberini ve maydanozu ekleyin. Hazırlamış olduğunuz iç malzemesini kenara alın. Bir kapta ıslatıp şişirdiğiniz bulgura, kıymayı, rendelenmiş soğanı, biber salçasını, unu, yumurta, kimyon ve tuzu ekleyip elinizle iyice yoğurun. Hamur haline gelen bulgurlu bu malzemeyi ikiye bölün. Yemeği pişireceğiniz fırın tepsisine streç film yayın. Hamurun 1.ci parçasını elinizle bu sreç film üzerinde iyice ince yayın. Sonra bu streç filmle tepsiden bu parçayı kaldırıp kenara alın. Aynı fırın kabının tabanını zeytinyağı ile yağlayın. Yağlanan fırın tepsisine hamurun diğer yarısını bastırarak iyice yayın. Bulgurlu hamurunuz ne kadar ince olursa o kadar güzel oluyor. Hamuru yayarken elinizi suyla ıslatarak şekil verebilirsiniz. Bu hamurun üzerine hazırladığınız iç malzemesini yayın. Üzerine streç filme yaydığınız diğer hamuru ters çevirerek aktarın. Yine elinizi suyla ıslatarak bu hamuru da iç malzemesinin üzerine bastırın. Baklava dilimi şeklinde hamuru kesip, üzerine zeytinyağının hepsini gezdirerek dökün.





180 derecede önceden ısıtlmış fırında 35-40 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra biraz dinlendirip ılık servis yapın. Afiyet olsun.


























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder