12 Mayıs 2015 Salı

PATLICANLI KÜRDAN KEBABI (İSLİM KEBABI)


Uzun yıllardan beri pişirdiğim bu yemek, en sevdiklerimden biri. Bugüne kadar bu yemeği pişirdiğim herkes, tarifini istedi. Umarım siz de dener ve seversiniz.
4-5 Kişilik
Malzemeler: 3 adet patlıcan
                  1 çorba kaşığı domates salçası
                  1 su bardağı su
                  1 çay kaşığı tuz
                  2 domates dilimlenmiş
                  3 dolmalık yeşil biber dilimlenmiş
                 12 kürdan
Kızartmak için: 1 su bardağı sıvıyağ
Köfte için: 250 gr az yağlı dana kıyma
                  1 küçük dilim ekmek içi
                  2 yemek kaşığı süt
                  1 adet küçük kuru soğan rendelenmiş
                  2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
                  1 yumurta
                  1 tatlı kaşığı kimyon
                  1 çay kaşığı yenibahar
                  1 çay kaşığı tuz
                  1 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber 
Yapılışı: Patlıcanların kabuklarını pijama şeklinde soyup uzunlamasına yaklaşık 0,5 cm kadar kalınlıkta 4 dilime kesin. Dilimlediğiniz patlıcanları tuzlu suda acılıkları gidene kadar 15-20 dakika bekletin. Bu arada köftenin hazırlığına geçin. Önce ekmek içini sütle ıslatın. Derin bir kasede tüm köfte malzemesini karıştırıp köfte hamurunu hazırlayın. Yassı yuvarlak köfteler 12 adet hazırlayın. Köfteleri buzdolabında dinlenmeye bırakın.
  Patlıcanların suyunu süzüp kurulayın. Yayvan bir tavada kızartma yağını kızdırın. Patlıcan dilimlerini kızartın. Kızarttığınız patlıcanların yağını süzdürün.

 Aynı tavada patlıcanların arkasından köfteleri kızartın. Kızarttığınız 2  patlıcan dilimini + şeklinde tabağa üst üste koyun. Ortasına kızarttığınız bir köfte koyup bohça şeklinde kapatın ve ters çevirin. Üzerine bir biber dilimi ve bir domates dilimi yerleştirip kürdanla sabitleyin.
 Patlıcan kebaplarınızı fırın kabına dizin. Bir küçük kasede domates salçasını bir bardak su ve 1 çay kaşığı tuzla karıştırın. Salçalı suyu fırın kabına ekleyin. Eklerken kebapların üzerine dökmeyin. 200 derecede ısıtılmış fırında domateslerin üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.
Not: Bu yemeği 1 gün önceden hazırlayıp servisten önce fırına sürebilirsiniz. Yanında sade pirinç pilavı ve cacıkla servis edilmesini öneririm. Servis sırasında fotoğraf çekmeye fırsatım olmadı. Bu nedenle fırından çıkış resmini ekledim.
      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder