17 Mayıs 2015 Pazar

TRİLEÇE (TRES LECHES)


 Oldukça hafif ve lezzetli bir tatlı. Mutlaka denemelisiniz. Arnavutlardan öğrenilen bu tatlı sofralarımıza lezzet kattı. Adı üç süt anlamına geliyor. Manda, keçi ve koyun sütü kullanılarak yapıldığı söyleniyor. Ancak günümüzde bulunabilecek malzemelere göre yapıyoruz. Tatlı üç kattan oluşuyor: Kek, şurup ve karamel sos.
Malzemeler:
Kek için: 5 yumurta
                1 su bardağı şeker
                1 su bardağı sıvı yağ
                1 su bardağı un
                1/2 su bardağı irmik
                5 gr (1 paket) vanilya tozu
                10 gr (1 paket) hamur kabartma tozu
Şurubu için: 1 litre soğuk süt
                1/2 su bardağı şeker
                400 ml krema (2 paket)
                2 yemek kaşığı tepeleme süt tozu
Karamel sos için: 1/2 su bardağı şeker
                1 yemek kaşığı tereyağı
                200 ml krema (1 paket)
Yapılışı: Kek: Yumurta ve şekeri bir kasede çırpın. Yağı ekleyip karıştırın. Karışıma un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Kek hamurunu yağlanmış 27x40 cm büyüklüğünde bir fırın kabına dökün. 180 derecede ısıtılmış fırında pembeleşene kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.

Şurup: Süte şekeri ekleyip ocakta kısıt ateşte karıştırarak şekeri eritin. Şeker erir erimez ateşten alın. Süte kremayı ve süt tozunu ekleyip çırpın. Kek pişene kadar şurubu buzdolabında bekletin. Fırından çıkan sıcak keki dilimleyin. Üzerine soğuk şurubu yavaş yavaş emdikçe kepçe ile dökün. Bir gece buzdolabında tatlıyı bekletin.

 Ertesi gün karamel sosu hazırlayıp üzerine dökün. Karamel sos için yanmaz bir tavaya şekeri ve terayağını ekleyip sürekli karıştırarak şekeri eritin. Ardından kremayı ekleyip hızlıca karıştırın.

Eğer şeker topaklanırsa ateşte eriyene kadar karıştırın. Karamel sosunuz koyulaştığında kekinizin üzerine döküp soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.


































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder