14 Mayıs 2020 Perşembe

AÇMA SİMİDİ


Açma simidi, yumuşacık ve içi Fransızların kruvasanı gibi kat kat. Bu tarifi çok seviyorum. Kahvaltı için veya beş çaylarınız için tarifi denemenizi dilerim.
Malzemeler: 5-6 su bardağı un
1 paket instant kuru maya
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
50 ml zeytinyağı
50 mg oda ısısında tereyağı ( 2 yemek kaşığı)
3-4 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
 Hamurun arasına sürmek için: 2 yemek kaşığı erimiş tereyağı
Üzerine sürmek için: 1 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı susam

Yapılışı: Bir kaseye ılık sütü, ılık suyu, instant kuru mayayı ve toz şekeri ekleyip, tahta kaşık veya spatula ile karıştırın. Üzerini strech film veya bir örtü ile örtün. Yaklaşık 20-30 dakika ılık bir yerde mayanız kabarsın.
Köpük köpük kabardığında üzerine unu, tuzu, zeytinyağını ve tereyağını ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın.
Hamuru kasede üzerini örterek, 20-30 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru tezgaha alın.

Bir spatula ile 8 parçaya bölün. ( Elinizle hamuru koparırsanız, mayalanarak kabaran hamuru söndürürsünüz.) Bölünen hamuru elinizle hafifçe bastırarak tezgah üzerinde açın, içine bir fırça ile tereyağı sürün.





Hamuru iki yakasından uç uça birleştirin. Elinizle bükerek simit şeklinde birleştirin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine açma simitlerinizi yerleştirin.
Yumurta sarısını, 1 yemek kaşığı su ile karıştırın. Bu sosu açmaların üzerine sürün. Üzerine susam serpin. 175 derecede ısınmış fırında üzerleri kızarana kadar 35-40 dakika pişirin. Sıcak servis edin.
Afiyet olsun.

Not: Açma simidinin içinin kat kat olmasını hamurunda kullandığımız zeytinyağı ve tereyağı sağlıyor. Açma simidinin hamuru diğer simitlere göre biraz daha tatlıdır. Şekeri bu oranda kullanmalısınız. Açmaları ertesi günde, 30 sn mikrodalgada ısıtıyorum. Fırından yeni çıkmış gibi sıcacık ve yumuşacık oluyor. İsterseniz tereyağı arasına sürerken birazda zeytin ezmesi veya kaşar peyniri yerleştirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder