21 Mayıs 2020 Perşembe

HAMBURGER


Evde olduğumuz bu günlerde, eşime ve oğluma hamburger yaptım. Onları mutlu etmek ve sevdikleri bir yemeği yerken izlemek çok güzel bir duygu. Oldukça lezzetli olduğunu da belirtmeliyim. Hamburgerin ekmeğinin de, en az köftesi kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle hem ekmeğinin, hemde köftesinin tarifini birlikte veriyorum. Tarifi denemeniz dileğiyle. (6 adet hamburger için)
Ekmek için malzemeler: 1/2 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket instant kuru maya
4 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı erimiş ılık tereyağı (100 ml)
Üzerine: 2 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı susam

Köfte hamuru için malzemeler: 500 gr kıyma (kuzu etini tek sefer kıyma makinasından geçirttim içine küçük bir parça kuyruk yağı eklendi)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tane çekilmiş karabiber
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1,5 yemek kaşığı üzüm pekmezi
Köfteyi kızartmak için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Hamburgerin içine eklemek için: 1 adet halka doğranmış kuru soğan
2-3 adet ıceberg marul yaprağı
2 adet orta boy domates
3 adet kornişon turşu
Ketçap
Mayonez

   Ekmeğin yapılışı:Hamur için önce ılık süt, ılık su, toz şeker ve instant kuru mayayı bir kasede karıştırın. Kasenin üzerini örtün, 20 dakika mayalanması için bırakın.
Mayanız kabardığında üzerine un ve tuzu ekleyip spatula ile karıştırın. Hamurun üzerine erimiş tereyağını ekleyip yoğurun.
Kaseye alıp, hamurun kabarması için 20-25 dakika üzerini örtüp bekleyin. 2-3 kat kabaran hamuru, un serptiğiniz tezgahın üzerine alın.
Hamurun gözenekleri sönmemesi için bir spatula ile keserek 6 eşit parçaya bölün. Böldüğünüz hamurları elinizle hafifçe yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine yumurta sarılarından birini sürün. Tepside 5 dakika bekletin. Tekrar üzerine, diğer yumurta sarısını sürün. Susam serpin.
 Önceden 180 derecede ısınmış fırında 30-35 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.  Fırında kızarmış ekmeklerinizi fırından çıkarıp, bir tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
   Hamburger köftesi için, verilen malzemeyi bir kasede yoğurup, köfte hamuru haline getirin. Köfte hamurunu 10 dakika dinlendirin. Yuvarlak ve ince köftelerinizi hazırlayın.

 Tavaya kızartmak için sıvı yağı ekleyin. Tava ısındığında köfteleri kızartın. Ekmekleri ortadan ikiye bölün. Bölünmüş ekmeklerin, iç yüzünü köfteleri pişirdiğiniz kızgın tavaya bastırın.

   Ekmeğin bir yarısının iç yüzüne ketçap sürün, köfteyi yerleştirin. Üzerine soğan halkası, dilimlenmiş kornişon turşu, mayonez sürüp, domates dilimi ve marul yaprağı yerleştirin. Ekmeğin diğer yarısınada ketçap sürüp marulun üzerine yerleştirin.
 Afiyet olsun.
Not: Yanında patates kızartması ile servis edebilirsiniz.Çok daha güzel fotoğrafını çekebilirdim. Fakat onu yemek için sabırsızlandım :)
   






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder