6 Mayıs 2020 Çarşamba

TEREYAĞLI EKMEK


Bu küçük ekmekler, Fransızların Brioche ekmeklerine benziyor. Tereyağlı fakat yumurtasız bir tarif. Harika bir ekmek; sabah kahvaltılarında ve beş çaylarında içine peynir veya bir reçel sürerek yiyebilirsiniz. Tarifi denemeniz dileğiyle.
Malzemeler: 10 gr instant kuru maya
    1 çay bardağı ılık süt (75 ml)
    1 çay bardağı ılık su
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    3 su bardağı un
    1 çay kaşığı tuz
    2 yemek kaşığı tereyağı (50 gr) oda sıcaklığında
Üzerine: Tereyağı (1 yemek kaşığı)
    1-2 yemek kaşığı un

Yapılışı: Derin bir cam veya porselen kaseye su ve sütü ekleyin. Kuru maya ve tozşekeri ekleyip tahta kaşık veya spatula ile karıştırın.
Üzerini örtüp 20-30 dakika mayalanmaya bırakın. Ilık malzemenin içinde eriyen maya, kabarcıklar çıkarıp kabaracaktır. Kasenin üzerini açıp, elenmiş unu, oda sıcaklığında tereyağını ve tuzu ekleyin. Hamuru yoğurun, yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacaktır. Tezgahı unlayıp, tezgah üzerindede hamuru yoğurabilirsiniz.

Hazırlanan hamuru bir spatula ile 9 parçaya bölün. Kopararak hamuru bölmeyin. Eğer koparırsanız, hamurun içindeki gözenekler bozulur. Bölünen parçaları elinizde yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla yerleştirin. Üzerine tel süzgeçle un serpin. Bıçakla üzerini çizin. Bu çizilen bölümlere ince birer dilim tereyağı yerleştirin.

Ilık bir yerde, fırın tepsisinde ekmek hamurlarını, yaklaşık 50 dakika mayalanmaya bırakın. Hazırlanan hamurlar tepsiye yerleştirildikten sonra yaklaşık 3 kat kabaracaktır. 175 derecede ısınmış fırında 25-30 dakika hafif pembeleşene kadar pişirin. Afiyet olsun.

Not: Mayalanmayı hızlandırmak için fırınınızı 50 derecede 1 dakika ısıtıp kapatın. Tepsiyi fırına yerleştirin. Fırının ısısı ile 50 dakika bekleme süreniz kısalacaktır. Ekmek hamurunuz 3 kat irileştiğinde pişirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder