2 Mayıs 2020 Cumartesi

HAM (YEŞİL) İNCİR REÇELİ

  
Yol kenarında çekirdekten yetişmiş yabani incir ağaçlarını bilirsiniz. Ham olurlar ve yediğimiz incire dönüşmezler, acı bir tatları olur. İşte bu ağaçlardan topladığımız ham incirlerden bu nefis incir reçelini yaparız. Bu mevsim, bu bölgede yabani incirlerin dalları doldurduğu mevsim, hadi iş başına. Oldukça lezzetli bu tarifi denemenizi dilerim.
Malzemeler:
    1 Kg ham incir
Şurubu için:
    6 su bardağı toz şeker
    6 su bardağı su
    1 tatlı kaşığı limon tuzu veya yarım limonun suyu

Yapılışı: Topladığınız ham incirleri yıkayın. 
Kabuklarını şerit şeklinde veya tamamen soyun. Sap kısımlarını kesin. Uç kısımlarına bir çatal batırın. Böylece kaynarken suyu içine daha rahat çeker.
Derin bir tencerenin yarısını su ile doldurun. Kaynamaya bırakın. Derin bir kaseyede soğuk su doldurun. (Ben oda sıcaklığında su kullanıyorum). Kaynayan suya, hazırladığınız incirleri ekleyin. 6-8 dakika kaynasın. Kaynayan incirleri kevgirle alıp, soğuk suya ekleyin.

Yeniden su kaynatın ve yeniden, yeni soğuk suya incirleri ekleyin. Bu işlemi toplam 3 kez yapın. En son, soğuk suya aldığınız incirler, soğurken şurubun hazırlanmasına geçin.
   Şurubun hazırlanmasında püf nokta, incirleri kaynatırken tencereye aldığınız suyun 3 katı miktarda su tencereye ekleyin. Kaç litre eklediyseniz, o kadar litrede tencereye şeker ekleyin. Şeker-su oranı 1:1 olmalı. Bu nedenle su ve şeker için, su bardağını ölçü olarak kullanın.
   Tencereye eklediğiniz şeker ve suyu orta ateşte kaynamaya bırakın. Soğuyan incirleri elinizle nazikçe sıkın, patlamasın. Bir sünger gibi emdiği suyu çıkaracaktır. Suyunu çıkardığınız incirleri bir peçetenin üzerine alın.
    Bu arada, ocağa yerleştirdiğiniz tencerede şeker eridiğinde, sıktığınız incirleri tencereye ekleyin. İncirleri zedelemeden, bir kevgirle arada sırada karıştırın. Sıktığınız suyun tamamını şurubu çekerek, yerine koyacaktır.


Yaklaşık 1,5- 2 saat kaynayacaktır. Kaynayan reçelin üzerinde iri kabarcıklar oluşmaya başladığında reçeliniz olmuştur. Limon tuzunu veya limon suyunu ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp tencereyi ocaktan alın. Tencerede soğuyan reçelinizi kavanozlara yerleştirebilirsiniz. İsterseniz kahvaltıda, isterseniz de tatlı olarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder