15 Nisan 2015 Çarşamba

AYÇİÇEĞİ ÇEKİRDEKLİ EKMEKTE BONFİLE


Ayçiçeği çekirdeği ile pişen ev ekmeği üzerinde bonfileyi fırınlıyorum. Oldukça kısa sürede hazırlanan bu yemeği, özel günleriniz için denemenizi dilerim.
3-4 Kişilik
Malzemeler: 7-8 dilim bonfile hafifçe dövülmüş (~500 gr- 600 gr)
                     1 çay kaşığı tuz
                     1 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber
                     7-8 dilim ekmek
                     5 çorba kaşığı sıvıyağ (kızartmak için)
Sos için:  1 çorba kaşığı tereyağı
                   1 çorba kaşığı un
                    1 tatlı kaşığı orta acılıkta hardal
                    1 kadeh şarap veya 2/3 su bardağı etsuyu
                     1/2 çay kaşığı tuz
                     1/2 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber
Üzerine:       7-8 dilim kaşarpeyniri veya erimeye uygun bir peynir
                   2 dal biberiye
                   1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Yapılışı: Döküm tencereyi veya altı kalın bir çelik tencereyi ocağın orta gözünde ateşi kuvetli açıp kızdırın. Diğer yanda bonfile dilimlerini tuzlayıp, karabiber serpin. Kızan tencereye 2 çorba kaşığı sıvıyağı ekleyin. Bonfilelerin her 2 yüzünü kuvvetli ateşte 3 dakika pişirin. Et mühürlensin. Bu şekilde tüm bonfile dilimlerini pişirip bir fırın tepsisine alın. Tencereye gerektikçe sıvıyağ ekleyin. Etler piştikten sonra aynı tencerede ekmekleri hafifçe kızartın. Kızaran ekmekleri de fırın tepsisine dizin. Dizilen ekmek dilimlerinin üstüne bonfile dilimlerini dizin.

Bu arada bir sos tenceresinde tereyağını eritin. Eriyen yağa unu ekleyin. 1 dakika unu karıştırın. Hardalı ekleyip karıştırın. Şarabı veya etsuyunu ekleyip el çırpıcısı ile karıştırın, un topaklanmasın. 1/2 çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyin. Bir taşım kaynadığında sosu ateşten alın.

Etlerin üzerine sosu yayıp 200 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Fırından çıkarmadan üzerlerine 1 dilim peynir ve biberiye yaprakları serpin ve 5 dakika daha fırınlayın. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.

Not: Ekmek olarak ayçiçeği çekirdeği ile pişirdiğim ekmeği kullandım. Yağsız pişirdiğim bu ekmek bu yemeğe çok yakışıyor. Ancak siz ev ekmeği yapamayacaksanız içi dolgun herhangi bir ekmeği de kullanabilirsiniz. Ayçiçeği çekirdekli ekmek tarifini hamur çeşitleri etiketinde bulabilirsiniz.
Peynir olarak cheddar peyniri kullandım. Cheddar biraz ekşimsi tadı ile sosun üzerine yakışıyor.
                    

   
                    
                    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder