18 Ekim 2016 Salı

EZOGELİN ÇORBASI



Ezogelin çorbası Gazi Antep yöresine ait geleneksel bir çorbadır. Havaların soğumaya başlaması ile sofralarda aranır oldu. Ben bu yöresel çorbayı, kırmızı mercimekle değil, yeşil mercimekle pişiriyorum. Yeşil mercimekle siz de deneyebilirsiniz.
Malzemeler: 1 su bardağı yeşil mercimek
                       2 yemek kaşığı tereyağı
                       1 adet orta boy kuru soğan (minik küp doğranmış)
                       2 diş sarımsak (rendelenmiş)
                       1 tatlı kaşığı kuru nane (ufalanmış)
                       1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
                       1,5 yemek kaşığı bulgur
                       1,5 yemek kaşığı pirinç
                       1 çay kaşığı tuz
                       6 su bardağı sıcak su
Yapılışı: Küçük bir tencereye yıkanmış mercimeği alın, üzerini geçecek kadar su ekleyip, bir taşım kaynatın. Mercimeğin bu kara renkli suyunu süzün. Ayrı bir tencereye tereyağını ekleyin, yağ eridiğinde soğan ve sarımsağı ekleyin. Hafif kavrulurken kuru naneyi ekleyin. Ardından salçaları ekleyip, salçalarda hafif kavrulup kum kum olduğunda, 6 bardak sıcak suyu ekleyin. Mercimeği, yıkanmış bulgur ve pirinci, tuzu ekleyin. Mercimek, bulgur ve pirinçler yumuşadığında çorbayı ateşten alın. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.



Not: Resimde gördüğünüz mercimek yöresel Ordu'nun minik doğal mercimeği. O kadar lezzetli ki, lezzetini anlatamam. Bu güzel mercimekleri, bana getiren arkadaşım Meliha Güçlü Özlü'ye teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder