3 Ekim 2016 Pazartesi

ÇİĞ KÖFTE

Kolay, lezzetli ve de hızlı tüketilmesi gereken bu köfteyi rakı sofralarınızda servis edebilirsiniz. Çiğ et olarak yemek istemezseniz, yumurtaya bulayıp kızartabilirsiniz. Tarifi denemeniz dileğiyle.
Malzemeler: 250 gr çiğ köftelik dana etinden kıyma (kıyma makinasında çift çektirin ve de et sinirsiz olsun)
                     1 su bardağı ince bulgur (çiğ köftelik esmer bulgur)
                     1 yemek kaşığı isot
                     1 yemek kaşığı sumak
                     1 yemek kaşığı domates salçası
                     1 yemek kaşığı acı biber salçası
                     1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
                     1 adet kuru soğan (orta boy, rendelenmiş)
                     2 diş sarımsak (rendelenmiş)
                     1 limonun suyu
                     1/2 demet taze soğan
                     1/2 demet maydanoz
                      3 yemek kaşığı zeytinyağı
                      5 tatlı kaşığı kimyon
                      1 tatlı kaşığı toz karabiber
                      1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için:1 yumurta
                       1/2 su bardağı sıvı yağ
Servis için: Marul yaprakları, limon dilimleri

Yapılışı: İsot ve sumağı bir kaseye koyup üzerine 3-4 yemek kaşığı sıcak su ekleyin. Beklesin.
Çiğ köfteyi yoğuracağınız tepsinin altına ıslak bir bez koyarsanız. Yoğururken tepsiniz kaymaz. Tepsiye bulguru ekleyin. Üzerine rendelenmiş kuru soğanı, rendelenmiş sarımsağı, limon suyunu ekleyin. Taze yeşil soğanların beyaz kısımlarını incecik doğrayıp bulgura ekleyin. Salçaları da ekleyip bulguru 10 dakika yoğurun.
İsotu, sumağı, kimyon, toz karabiberi ve tuzu ekleyip 10 dakika daha yoğurun.



Bulgur iyice yoğurulup, yumuşasın yani dişe gelsin. Ardından kıymayı ekleyip 20 dakika yoğurun.
Bu sürenin sonunda köfte hamuruna taze soğanın yeşil kısmını ve maydanozu ince kıyıp ekleyin. Zeytinyağınıda ekleyip, hamurdan küçük toplar koparıp elinizle küçük köfte şekli verin. Marul yapraklarının üzerinde limon dilimleri ile servis edin. Afiyet olsun.


Eğer çiğ olarak tüketmek istemezseniz, tavada sıvıyağı kızdırın. Köfteleri çırpılmış yumurtaya batırıp kızartın. Böyle kızarmış köftelerinizi sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder