28 Eylül 2015 Pazartesi

DÜĞÜN ÇORBASI


Düğün çorbası, annemin bayramlarda ve düğünlerde yaptığı bir çorbadır. Oldukça lezzetli ve kolay olan bu tarifi denemenizi dilerim.
Malzemeler: 250 gr haşlanmış kuzu eti (1 adet kuzu gerdan)
                  3 yemek kaşığı un
                  2 yemek kaşığı tereyağı
                  1,5 lt et suyu
                  1 çay kaşığı tuz
Terbiye sosu için: 2 yumurtanın sarısı
                  1/2 limonun suyu
Üzerine: 1 yemek kaşığı tereyağı
             1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı: Kuzu gerdan etini,yıkayıp temizledikten sonra 2 litreye yakın suyla düdüklü tencerede yaklaşık 25-30 dakika haşlayın. Etler kemikten kendiliğinden ayrılacak kadar yumuşak pişmiş olsun. Eti bir süzgeçten süzerek et suyunu ayırın. Etleride kemikten temizleyin ve küçük parçalara ayırın.

 Bir tencereye 2 yemek kaşığı tereyağını ekleyin. Ocağın küçük gözünde kısık ateşte eriyen tereyağına, unu ekleyin. Unu bir kaç kez karıştırın. Un pembeleşmeden, 1,5 litre sıcak et suyunu kepçe ile azar azar tencereye ekleyin. Eklerken de sürekli unu karıştırın. Et suyunun az az eklenmesi ile, unun topaklanmasını engellemiş olursunuz. Suyu ekledikten sonra eti ve tuzu tencereye ekleyin. 10 dakika kısık ateşte çorbanızı karıştırarak kaynatın. Böylece dibi tutmaz.

Bir kasede yumurta sarıları ile limon suyunu karıştırın. Bu terbiye sosunu yine, azar azar ve karıştırarak çorbaya ekleyin. Bir taşım kaynadıktan sonra çorbayı ateşten alın.
Bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Eriyen yağa kırmızı pul biberi ekleyin. Ateşte bir iki kez karıştırın. Pul biber yağa kırmızı rengini verince ateşten alın.
Çorbayı servis kaselerine alın, üzerine pul biberli tereyağı birer çay kaşığı gezdirin. Afiyet olsun.
                  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder