4 Mart 2015 Çarşamba

SUHO MESOLU FIRINDA KARNABAHAR


Suho meso, Yugoslav göçmenlerinin yaptığı pastırmasız bir kuru etdir. Meşe odununun kömür ateşinin isinde kurutulur. Bu etin yaptığınız yemeklere kattığı aroma harika oluyor. Günümüzde büyük marketlerde iste kurutulmuş et veya kuru et diye de bulabilirsiniz. Suho meso dilimleri ile pişen bu yemek ziyafet sofralarınıza renk katacaktır. 
Malzemeler: 1 adet büyük karnabahar
                     1 adet kuru soğan
                     2 taze defne yaprağı
                     2 tane karanfil
                     1 çorba kaşığı toz zerdeçal 
                     3 çorba kaşığı zeytinyağı
                     1 çay kaşığı tuz
                     1 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber
                     200 gr suho meso
                     1 tatlı kaşığı kapari
Sosu için:     2 çorba kaşığı tereyağı
                     7 çorba kaşığı un
                     750 ml karınabaharı pişirdiğiniz sıcak su
                     250 ml sıcak süt
                     Birer tatlı kaşığı nane, kekik, kırmızı pul biber, tuz
                     3 diş sarımsak ezilmiş
Yapılışı: Karnabaharı çiçeklerine bölün. Bir tencereye yerleştirip üzerini geçecek kadar su ekleyin. Soğanı ikiye bölün, üzerine defne yaprağını karanfille saplayıp karnabaharların arasına yerleştirin. Üzerine zerdeçalı serpin. Karnabaharları 15-20 dakika kadar pişirin. Pişen karnabaharları sudan çıkarıp fırın kabına dizin. Üzerine zeytinyağını gezdirin. Tuzu ve karabiberi serpin.

 Tereyağını sosu hazırlayacağınız küçük tencerenizde eritin. Unu ekleyip kavurun. Karnabaharı pişirdiğiniz tenceredeki sudan 750  ml alın, süzmeyin. Bu suyu azar azar kavrulan una karıştırarark yedirin. Ardından sıcak sütünüzü sosa ekleyi ve karıştırın. Sosa nane, kekik, kırmızı pul biberi ve ezilmiş sarımsakları, tuzu ekleyin. Kıvamı koyulaşan sosunuzu ateşten alın. Suho meso dilimlerinizi sosa ekleyin. Sosu fırın kabına yerleştirdiğiniz karnabahar çiçeklerinin üzerine yayın. Kaparileri en üste serpin ve hafifçe sosa batırın. 200 derecede önceden ısıttığınız fırında 20-30 dakika üzeri pembeleşene kadar pişirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun. 
   Bu yemeği yıllar önce Refika Birgül'den öğrenmiştim, pişire pişire zaman içinde ufak değişikliklerle bu tarif oluştu. Umarım deneyip seversiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder