25 Ocak 2015 Pazar

EVDE PASTIRMA YAPIMI

     Evde pastırma yapılabilmesi harika bir şey. Mükemmel bir tat. Hazır satılanlar gibi kuru değil, yumuşacık ve çok daha lezzetli. Pastırmayı seviyorsanız mutlaka evde kendinize bu ziyafeti çekmelisiniz. Ben bu tarifi Leyla Hanımdan öğrendim (http://eskimutfak.blogspot.com/) ve ilk O'nun evinde yaptığını yedim.Ertesi gün soluğu kasapta aldım. Sonuç mükemmel oldu. Benim kullandığım ölçülere göre:
    Malzemeler: 1 Kg dana antrikot (sinirlerini kasapta ayıklatın, evde zor oluyor)
                         2 Kg kaya tuzu
    Çemeni için malzemeler: 3 çorba kaşığı çemen otu unu (baharatçılardan bulabilirsiniz)
                         1/2 tatlı kaşığı karabiber
                         1/2 çorba kaşığı kimyon
                         5 çorba kaşığı kırmızı toz biber
                         1 baş sarımsak (havanda dövülmüş)
                         1 çay kaşığı tuz
                         1 tatlı kaşığı sıvı yağ
                         1,5 su bardağı su  
   Yapılışı: Altı delik bir kap edinin. Bu kabın altına kaya tuzu dökün. Üzerine eti yatırın. Yanlarını ve üzerini tuzla kaplayın. Kabı 45 derece açıyla dayayın. Altından etin suyu sızacak. Sızan suyu altından günlük temizleyin. Bu işlem 7 gün sürdü.

Sonunda altından etin suyunun tamamen bittiğinden emin olduğunuzda eti tuzdan çıkarıp muslukta akan suyun altında iyice yıkayın. Üzerinde tuz kalmasın. Ardından içi su dolu bir kaba eti koyup buz dolabında 1 gün bekletin. Eti buzdolabına kaldırırken tüm çemen malzemesini  çukur bir kapta karıştırıp hazırlayın.Ağzını kasenin kapatın. Hazırlanan çemen de buzdolabında 1 gün bekleyerek dinlenecek. Ertesi gün eti sudan çıkarıp iki mutfak tahtası arasına koyup üzerine ağırlık koyun. Preslensin. İçine çektiği suyu akıtsın. Leyla Hanım ağırlık olarak su dolu damacanayı kullandığı için ben de onu kullandım. Siz de yaklaşık 20 Kg civarında bir ağırlık üzerine koyun. Yaklaşık 4-5 saatin ardından etten su sızmaz oluyor. Sonrasında eti kuruması için 6 saat asın. Ardından buzdolabından çemeninizi çıkarıp etin her yerine sürün, tamamen kaplansın. 2-5 günde bu şekilde asılı bırakın. Üzerine sürülen çemen zaman içinde çatlıyor.
Kuruduğunda pastırmanız hazırdır. Buzdolabında yağlı kağıda sarılı olarak, bir buzdolabı poşeti içinde saklayın. Afiyet olsun.                                    
        

2 yorum:

  1. Berna hanım,kutlarım sizi,el emeği pastırmanız harika görünüyor,afiyetle tüketin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, şimdi sırada bu pastırmanın gireceği yemekler var :)

      Sil