14 Ocak 2015 Çarşamba

KARIŞIK SEBZE TURŞUSU



    Kış boyunca sofralarınızda yemeklerinize eşlik edecek harika bir turşu tarifi. Lezzet zenginliği ile birlikte tuz ve sirkesinin az olması nedeniyle rahat tüketiliyor. Tarifi denemenizi dilerim. Sofralarınızda yer alması dileğiyle.
Malzemeler :
    1 adet küçük boy sert lahana
    2-3 adet kelek
    1/2 kg kornişon
    1/2 kg orta boy havuç
    1/2 kg ekşi elma
    1/2 kg yeşil domates
    1/2 kg yeşil biber
    1/2 kg çekirdeksiz fasulye
     2 kerevizin sapı
     2 baş sarımsak
     1 kase nohut
     10 litrelik bir cam kavanoz
     3-4 litre turşu suyu
  Turşu suyu için altın oran: 
     1 litre içme suyu için; 
     2,5 yemek kaşığı kaya tuzu
     1 yemek kaşığı limon tuzu
     1 çay bardağı sirke
     6 tane nohut
     2 diş sarımsak kullanın

    Yapılışı:Geniş bir tepside lahanayı 4 dilime bölün ve bu dilimleri kaya tuzu ile ovun. Diğer bir kasede elmaları kabuğuyla beraber dilimleyip ortasında ki çekirdek ve sap kısımlarını atın. Bir başka kasede havuçları ikiye bölün. Kornişon, kelek, domates, biber, fasulyeyi bütün olarak kullanacaksınız ancak turşu suyunun içlerine işleyebilmesi için bu sebzeleri bir bıçak veya kürdan ile delmeniz gerekiyor. Ayrı bir kaseye sarımsakları soyun. 
    Turşu suyu için verilen malzemeleri bir kapta karıştırın. Kaya tuzu ve limon tuzunu suyun içinde iyice eritin.
    Kavanozun dibine 5-6 tane nohut, 2 diş sarımsak atın. Üzerine lahana dilimlerinden birini koyarak sırasıyla karışık bütün sebzeleri dizin. Her dizdiğiniz sırada aralara 2-3 nohut ve 2-3 diş sarımsak atın. Bu şekilde bastırarak kavanozunuzu doldurun. Üzerine önce 3 litre turşu suyunu dökün. Yetmezse ilave edin. Ağzına kadar doldurduğunuz kavanozun en üstüne sebzeler yukarı çıkmasın diye kereviz saplarını yayın ve suya bastırın. Ağzını kapatıp karanlık ve serin bir yere kaldırdığınız turşunuz 15 gün sonra yemeye hazır hale gelecektir. Afiyet olsun.





 
           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder