18 Ocak 2015 Pazar

TARHUN SOSLU BALIK

Tarhun otu Anadolu'da tarhana yapımında kullanılır, hoş kokulu ve hazmı kolaylaştıran bir bitkidir. Aktarlarda kuru olarak satılır. Balığınız için hazırlanan sosa harika bir lezzet veriyor. Tarifi denemenizi dilerim. Ziyafet sofranız için şık bir sunum. 3 Kişi için:Malzemeler:  3 beyaz etli balık (balıkçınıza fileto çıkarttırın)
         2 yemek kaşığı tereyağı
         3 yemek kaşığı zeytinyağı
         1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
         3 adet taze soğan (ince kıyılmış)
         3 adet orta boy havuç (rendelenmiş)
         1/2 su bardağı beyaz şarap
         1,5 su bardağı sıcak su
         1 çay kaşığı tuz
         1 çay kaşığı karabiber
         1 yemek kaşığı tarhun otu
         1 küçük paket krema (200 ml)
         3 tatlı kaşığı nişasta
         1,5 limon suyu

Yapılışı: Yayvan bir tencereye tereyağını koyup ocağın altını kısık yakın. Tereyağı eriyince zeytinyağını ekleyin. Kuru soğanı hafifçe kavurun. Yeşil soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Havucu ekleyip kavurmaya devam edin. Hepsi tencerede yumuşadığında, şarabı ekleyin, bu arada tencerenin kapağı hep açık olacak. Eklediğiniz şarabın tencereden buharlaşmasını bekleyin. Buharlaştıktan sonra sıcak suyu, sıktığınız limon suyunu, tuzu, karabiberi ve tarhun otunu ekleyin. Tencereye balık filetolarını yerleştirip tencerenin kapağını kapatın. 10-12 dakika piştikten sonra tencereye önce kremayı ekleyin, ardından da çok az suyla ezdiğiniz nişastayı ekleyip tekrar tencerenin kapağını kapatın. 1 dakika daha bu şekilde pişirdikten sonra sıcak bir şekilde hemen sosuyla balığınızı servis edin. Afiyet olsun.

                                     



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder