29 Ocak 2015 Perşembe

TURUNÇ REÇELİ


Bütün bir yıl turunçların ağaçlarda olgunlaşmasını beklemek ve bu reçeli düşlemek...Turunç reçeli ile keklerinizi ve tatlılarınızı süsleyebilir, çikolatalı fondüye batırıp yiyebilirsiniz. Mükemmel bir reçel.
Malzemeler: 10 adet turuncun kabuğu
                     1,5 kg tozşeker
                     1 limonun suyu
Yapılışı: Turunçları yıkayıp dış kabuklarını hafifçe ince rendeleyip parlaklığını giderin. İkiye bölüp içlerini temizleyin. Turunç kabuklarını aşağıda resimde gördüğünüz gibi beyaz kısımlarını da temizleyip üçgen şeklinde kesin. Sarı kısımları dışa gelecek şekilde kıvırıp kürdan batırın veya iğneyle ipe dizin. Kabukların sarılması bitince 1 gün kuru olarak bekletin.


 Ertesi gün bol suyla ateşe koyun. Aynı anda diğer yanda bir başka tencereye de aynı miktarda su koyup kaynamaya bırakın. Kabuklar oldukları tencerede 15 dakika kaynayınca bir kevgirle kabukları diğer kaynayan tencereye aktarın. Bu şekilde kaynayan sulara aktararak her bir tencerede 15 dakika olarak 4 kez aktarma yapın. Böylece kabukların acı suyu tamamen çıkmış olur. Sonra kabukları bir süzgece alın. Bu arada bir tencereye 1,5 kg tozşekeri ve üzerine de 6 su bardağı suyu ekleyin. Kabukları içine atın. Reçel kıvamına gelinceye kadar orta ateşte kaynatın. Kıvamına geldiğini şuruptan bir tabağa bir kaç damla alıp soğuyunca damlaların dağılmamasından anlayabilirsiniz. Reçel pişerken kesinlikle kaşıkla karıştırmayın, şekerlenir. Kıvama gelince içine limonsuyunu ekleyip 3-4 taşım kaynamasını bekleyin. Reçelinizi kavanozlara sıcakken doldurun, soğuyunca kavanozların ağzını kapatın. Kullanacağınız zamana kadar serin bir yerde saklayın. Afiyet olsun.

Reçellerin şekerlenmemesi için herzaman;  kaynatırken, kavanoza boşaltırken kaşıkla  karıştırmamalısınız, ayrıca kavanoza boşaltırken de sıcak konmalıdır. Aksi takdirde şekerlenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder