En eski ekşi mayalardan biri San Francisco'nun çıtır
ekmeğinin mayası, 1800'lü yıllardan kalma. Anadolu'da ise gelinlerin
becerisi ekmek mayalarını yaşatmaları ile ölçülürmüş. Herkes evde kendi
doğal mayasını hazırlayabilir. Bu mayaları ile sadece ekmeklerini değil
poğaçalarını keklerini bile yapabilirler. Günümüzde kullandığımız hazır
mayalar ve hamur kabartıcılar son 20-30 yılda hayatımıza girdiler.
Ekmeğin insan hayatında ki yeri ise binlerce yıldır var demek ki ekşi
maya da yaşamlarımız da o kadar eski. Çoğumuz farkında olmadan köylerde
yerel fırınlardan bu tür ekmekleri alıyor ve severek yiyoruz. O halde,
niye kendi mayamızı evde hazırlayıp o lezzetleri yakalamayalım.
Malzeme:Un ve su
Ekşi
maya hazırlanışı için bir kavanoz, bir tahta kaşık ve kavanozun ağzına
örtmek için bir tülbent veya sargı bezi gibi havalanmayı sağlayacak
ancak toz vb şeylerin mayanıza düşmesini önleyecek bir örtü gerekli.
Öncelikle 1.ci gün kavanozunuza 1 su bardağı un- 1/2 su bardağı su koyup
tahta kaşıkla karıştırıyorsunuz. Ağzına örtünüzü gerip mutfağınızda
tezgah üzerinde bir kenara koyunuz.
2.ci gün mayanıza 1 çay bardağı un
ve 1/2 çay bardağı su ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırınız. Bu şekilde 7
gün boyunca her gün 1 çay bardağı un ve 1/2 çay bardağı su ekleyip
karıştırın. 7.ci gün mayanızın kavanozunun kapağını kapatıp buzdolabının
kapağına kaldırın. 3 günde bir kavanozunuzu çıkarıp tahta kaşıkla
karıştırın. Mayanıza her 7 günde bir 1 su bardağı un ve 1/2 su
bardağı su ekleyeceksiniz. Mayanıza ekleme yaptığınız gün mayayı evyenin
üzerinde bir gün dışarda tutmalı ve kapak yerine örtüsünü örterek
havalanmaya bırakmalısınız.
Mayanıza hazır su kullanmalısınız ve mayaya kullandığınız tahta kaşığı deterjanla yıkamamalısınız. Maya oluşumunu hızlandırmak için ilk mayayı kurduğunuz gün içine 7-8
adet çekirdeksiz kuru üzüm atabilirsiniz. Ancak mayanın 3.cü gününde bu
üzümleri çıkarmalısınız
Ekşi maya bir tür
mantardır ve bu mantar sizin elinizin ve evinizin mantarıdır. Bu
nedenle de o eve özgüdür. Her mayanın lezzeti farklıdır. Mayanızın
olgunlaştığını kavanozunuzda ki gözeneklerin artışından ve içinde ki
mayanın kabarmasından anlayabilirsiniz. Yaklaşık 1 ayda pofuduk bir maya
oluşacaktır. Mayanızdan 1,5 su bardağı maya alarak ekmeğinizi
mayalayabilirsiniz. Lezzetli bir mayanız olması dileğiyle.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder