18 Ocak 2015 Pazar

EKŞİ MAYA HAZIRLANIŞI

                En eski ekşi mayalardan biri San Francisco'nun çıtır ekmeğinin mayası, 1800'lü yıllardan kalma. Anadolu'da ise gelinlerin becerisi ekmek mayalarını yaşatmaları ile ölçülürmüş. Herkes evde kendi doğal mayasını hazırlayabilir. Bu mayaları ile sadece ekmeklerini değil poğaçalarını keklerini bile yapabilirler. Günümüzde kullandığımız hazır mayalar ve hamur kabartıcılar son 20-30 yılda hayatımıza girdiler. Ekmeğin insan hayatında ki yeri ise binlerce yıldır var demek ki ekşi maya da yaşamlarımız da o kadar eski. Çoğumuz farkında olmadan köylerde yerel fırınlardan bu tür ekmekleri alıyor ve severek yiyoruz. O halde, niye kendi mayamızı evde hazırlayıp o lezzetleri yakalamayalım. 

              Malzeme:Un ve su

              Ekşi maya hazırlanışı için bir kavanoz, bir tahta kaşık ve kavanozun ağzına örtmek için bir tülbent veya sargı bezi gibi havalanmayı sağlayacak ancak toz vb şeylerin mayanıza düşmesini önleyecek bir örtü gerekli.
             Öncelikle 1.ci gün kavanozunuza 1 su bardağı un- 1/2 su bardağı su koyup tahta kaşıkla karıştırıyorsunuz. Ağzına örtünüzü gerip mutfağınızda tezgah üzerinde bir kenara koyunuz.
             2.ci gün mayanıza 1 çay bardağı un ve 1/2 çay bardağı su ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırınız. Bu şekilde 7 gün boyunca her gün 1 çay bardağı un ve 1/2 çay bardağı su ekleyip karıştırın. 7.ci gün mayanızın kavanozunun kapağını kapatıp buzdolabının kapağına kaldırın. 3 günde bir kavanozunuzu çıkarıp tahta kaşıkla karıştırın. Mayanıza her 7 günde bir 1 su bardağı un ve 1/2 su bardağı su ekleyeceksiniz. Mayanıza ekleme yaptığınız gün mayayı evyenin üzerinde bir gün dışarda tutmalı ve kapak yerine örtüsünü örterek havalanmaya bırakmalısınız. 
            Mayanıza hazır su kullanmalısınız ve mayaya kullandığınız tahta kaşığı deterjanla yıkamamalısınız. Maya oluşumunu hızlandırmak için ilk mayayı kurduğunuz gün içine 7-8 adet çekirdeksiz kuru üzüm atabilirsiniz. Ancak mayanın 3.cü gününde bu üzümleri çıkarmalısınız
            Ekşi maya bir tür mantardır ve bu mantar sizin elinizin ve evinizin mantarıdır. Bu nedenle de o eve özgüdür. Her mayanın lezzeti farklıdır. Mayanızın olgunlaştığını kavanozunuzda ki gözeneklerin artışından ve içinde ki mayanın kabarmasından anlayabilirsiniz. Yaklaşık 1 ayda pofuduk bir maya oluşacaktır. Mayanızdan 1,5 su bardağı maya alarak ekmeğinizi mayalayabilirsiniz. Lezzetli bir mayanız olması dileğiyle.
              

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder